Nyheten gäller endast Tierp, Älvkarleby och Östhammars kommun.

Nätfiske är ett av de största säkerhetshoten mot kommuner. Det primära målet för nätfiskeförsök är att komma åt användarnas inloggningsuppgifter – som i fel händer kan orsaka höga ekonomiska och anseende skador för kommunen och dess anställda. Nätfiskeattacker startas ofta genom att inkludera skadliga bilagor eller länkar i ett e-postmeddelande. När mottagare öppnar dessa skadliga bilagor eller klickar på länkarna kan det utlösa en attack/skicka användarna till en falsk sida för t.ex. löneutbetalning och be användaren fylla i sina inloggningsuppgifter. Dessa uppgifter kan sedan nyttjas för att logga in i kommunens system och få access till filer/mail som i slutändan kan nyttjas på flertal negativa vis.

E-postmeddelanden med ursprung utanför sin egen kommun bör behandlas med försiktighet, särskilt meddelanden med ämne som innehåller information om lösenordsändringar, e-postkvoter, betalnings-/förmåner och liknande. En hög andel nätfiskeförsök riktade mot kommuner omfattar ofta dessa ämnen. OBS: Tänk på att även mail från din egna organisation kan vara falska, i få fall kan användaren som skickar mailet redan ha blivit utsatt och kontot har hamnat i fel händer.

För att bekämpa nätfiske och hjälpa anställda att identifiera potentiellt bedräglig e-post kommer IT-Centrum att aktivera extern e-posttaggning. Från och med den 11 maj 2021 kommer meddelanden som skickas utifrån din egna kommun nu markeras med en gul ruta med en text:

Meddelanden som taggas med detta betyder inte att e-postmeddelandet är skadligt, bara att mottagarna ska vara försiktiga. Klicka inte på länkar eller öppna bilagor i meddelanden som du inte känner till. Alla e-postmeddelanden med ursprung utanför kommunen, förutom godkända tjänster, kommer att märkas med detta meddelande.