Efter en veckas test av extern e-postmärkning har vi idag justerat detta meddelande.
Nu kommer dessa endast upp om ett mail har en länk eller bifogad fil samt kommer utifrån organisationen.

Mail som kommer från den egna kommunen visar aldrig varningar, dock ber vi er ändå vara uppmärksamma på länkar och bifogade filer som kommer internt.

Ursprunglig nyhet:

Nyheten gäller endast Tierp, Älvkarleby och Östhammars kommun.

Nätfiske är ett av de största säkerhetshoten mot kommuner. Det primära målet för nätfiskeförsök är att komma åt användarnas inloggningsuppgifter – som i fel händer kan orsaka höga ekonomiska och anseende skador för kommunen och dess anställda. Nätfiskeattacker startas ofta genom att inkludera skadliga bilagor eller länkar i ett e-postmeddelande. När mottagare öppnar dessa skadliga bilagor eller klickar på länkarna kan det utlösa en attack/skicka användarna till en falsk sida för t.ex. löneutbetalning och be användaren fylla i sina inloggningsuppgifter. Dessa uppgifter kan sedan nyttjas för att logga in i kommunens system och få access till filer/mail som i slutändan kan nyttjas på flertal negativa vis.

E-postmeddelanden med ursprung utanför sin egen kommun bör behandlas med försiktighet, särskilt meddelanden med ämne som innehåller information om lösenordsändringar, e-postkvoter, betalnings-/förmåner och liknande. En hög andel nätfiskeförsök riktade mot kommuner omfattar ofta dessa ämnen. OBS: Tänk på att även mail från din egna organisation kan vara falska, i få fall kan användaren som skickar mailet redan ha blivit utsatt och kontot har hamnat i fel händer.

För att bekämpa nätfiske och hjälpa anställda att identifiera potentiellt bedräglig e-post kommer IT-Centrum att aktivera extern e-posttaggning. Från och med den 11 maj 2021 kommer meddelanden som skickas utifrån din egna kommun nu markeras med en gul ruta med en text:

Meddelanden som taggas med detta betyder inte att e-postmeddelandet är skadligt, bara att mottagarna ska vara försiktiga. Klicka inte på länkar eller öppna bilagor i meddelanden som du inte känner till. Alla e-postmeddelanden med ursprung utanför kommunen, förutom godkända tjänster, kommer att märkas med detta meddelande.