IT-Centrum
IT-Centrum

Viktig information: Var vaksam och försiktig med phishingförsök och kontakter under semestern

Under semestertid ökar cyberkriminaliteten. Var därför extra vaksam gällande kontakter via olika kommunikationskanaler.

Under semestertider är det viktigt att vara extra vaksam när det gäller phishingförsök och kontakter via olika kommunikationskanaler. Kontaktförsöken ökar då bedragare vet att ordinarie personal inte är på plats. Phishing är när bedragare försöker få tag i din personliga information som lösenord och kreditkortsuppgifter. Kan också vara försök att skicka falska fakturor eller att försöka få ut känslig information om organisationen.

Exempel kan vara ”Din kollega sa tidigare i vår att jag skulle få…”, eller att bedragare skickar in begäran om att få ut Allmän handling gällande känsliga uppgifter. Ofta skapas känslan av att det är bråttom. Ta det lugnt och tänk! Stäm gärna av med chef.

Här är några saker att tänka på för att skydda dig själv och organisationen under semesterperioden:

  1. Var misstänksam mot okända e-postmeddelanden. Klicka inte på länkar eller öppna bilagor från okända avsändare. Även kända avsändare kan förekomma så dubbelkolla först.
  2. Kontrollera webbadresser noga innan du anger personlig information. Bedragare kan skapa falska webbplatser som ser ut som de riktiga.
  3. Var skeptisk mot samtal och textmeddelanden som begär personlig information. Legitima företag eller myndigheter brukar inte be som sådant över telefon eller via text.
  4. Använd starka lösenord och aktivera tvåfaktorsautentisering där det är möjligt för extra skydd. Använd inte samma lösenord på flera ställen.
  5. Undvik osäkra eller offentliga Wi-Fi-nätverk när du använder internet. Använd gärna en VPN för att öka säkerheten.

Var vaksam och ha en trevlig sommar!

Vänliga hälsningar
IT-Centrum

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Din upplevelse är viktig för oss!

Vi strävar efter att ge dig bästa möjliga service och ta hänsyn till era behov och önskemål. Tveka inte att kontakta oss med dina synpunkter om vår webb.
Håll dig uppdaterad

Håll dig uppdaterad

Prenumerera på nyheter och driftinformation från IT-Centrum.
Genom att prenumerera godkänner du vår sekretesspolicy och våra användarvillkor.
© 2023 IT-Centrum. Utvecklad av Oskar Edin.